Jaki piekarnik wybrać?
Piekarnik to urządzenie, które powinno znaleźć się w każdym domu. Dzięki niemu znacznie oszczędzamy czas na przygotowanie potraw, a dodatkowo smakują one lepiej. Na rynku mamy wiele rodzajów piekarników, różniących się od siebie dodatkowymi funkcjami oraz wyglądem. Nie wiesz jaki piekarnik wybrać? Przeczytaj artykuł.
Najczęściej dostępne modele są w kolorze czarnym, białym lub srebrnym. Piekarnik może być wolnostojący, posiadający również płytę grzewczą lub do zabudowy. Pierwszy z nich może zdawać się tańszym wydatkiem, gdyż nie ma wtedy potrzeby zakupu dodatkowo osobnej płyty grzewczej, natomiast w dzisiejszych czasach klienci zdecydowanie częściej decydują się na oddzielenie tych zakupów. Pierwszym pytaniem jakie należy sobie zadać jest, jaka wielkość piekarnika będzie nam potrzebna.
Największą zaletą piekarnika gazowego jest niski koszt jego eksploatacji, gdyż za zużycie gazu zapłacimy mniej, niż za energię. Natomiast, jak w przypadku wszelkich porównań pomiędzy urządzeniami zasilanymi gazem czy prądem, trzeba przyznać, że rozwiązania elektryczne są znacznie bezpieczniejsze, dlatego nie zawsze warto na nich oszczędzać. Dodatkowo producenci zdecydowanie bardziej skupieni są na rozwijaniu swojej oferty wśród piekarników elektrycznych, dlatego też dostępnych modeli gazowych jest znacznie mniej i nie są one zbyt nowoczesne.
Tradycyjny piekarnik elektryczny to najczęściej wybierany sprzęt pośród dostępnych modeli. Posiadać może wiele programów pracy, jest prosty w obsłudze i występuje w wersji wolnostojącej z płytą grzewczą, jak również do zabudowy. Jeśli nie interesują nas dodatkowe funkcje, wersja podstawowa sprawdzi się w każdym domu. Jest szybki w obsłudze, równomiernie rozprowadza ciepło, a przygotować w nim możemy każde z dań.
Piekarnik elektryczny z mikrofalą to dwa urządzenia w jednym. Jest to idealne rozwiązanie, gdy miejsce w kuchni jest ograniczone, zatem do kawalerek, aneksów kuchennych czy niewielkich kuchni. Piekarnik z mikrofalą łączy w sobie dwie funkcje, czyli tradycyjne pieczenie, jak również szybkie podgrzewanie potraw jak w mikrofali.
Piekarnik elektryczny z parownicą to zdecydowanie wersja dla bardziej wymagających i dbających o zdrowie. Dzięki funkcji parownicy dania przygotowywane są w taki sposób, że zachowują wartości odżywcze, są bardziej soczyste i zdrowsze. Jeśli jednak nie mamy potrzeby korzystać z funkcji parownicy, używać możemy go jako tradycyjny piekarnik. Możliwe jest także korzystanie z obu funkcji naraz.
Dodatkowe funkcje, które mogą nas zainteresować to przede wszystkim:
- Zakres temperatury – tradycyjne piekarniki oferują zakres temperatury od 50 do 250 stopni. Specjalne wersje spotkać można z zakresem temperatury od 30 do 300 stopni. Niskie temperatury przydatne są do suszenia grzybów, natomiast wysokie do wypieku chleba czy pizzy.
- Sposób sterowania – tradycyjne urządzenia posiadają dwa pokrętła. Pierwszy do ustawienia temperatury, drugi do ustawienia programu. Bardziej nowoczesne rozwiązania posiadają wbudowany ekran i panel dotykowy.
- Funkcja grill i rożen – to funkcje przydatne do wypieku dań, które wymagają przygotowywania w naprawdę wysokich temperaturach. Wersja z grillem posiada zamontowaną w górnej części piekarnika specjalną grzałkę. Dzięki funkcji grill przygotować możemy duże potrawy jak np. całego kurczaka czy także używać jej do grillowania warzyw. Rożen to szpikulec, na który możemy nadziać duży kawał mięsa, który będzie obracał potrawę, dzięki czemu zostanie ona upieczona równomiernie.
- Samooczyszczanie – najbardziej nowoczesne piekarniki posiadają funkcje samooczyszczania. Rodzajów tych funkcji również jest kilka. Najbardziej rozpowszechnione to specjalne tworzywa, z których wykonane są piekarniki odporne na osadzanie się tłuszczu. Niektóre modele posiadają możliwość zdjęcia drzwiczek i szyby, dzięki czemu możemy wyczyścić te elementy jak zwykłe naczynia w zlewie. Popularne jest także czyszczenie parowe, które polega na wlaniu na blachę wody, która zamieni się w parę, która zmiękczy bród i resztki jedzenia, a naszym zadaniem będzie tylko ich zebranie.
Podobne artykuły
Jak dbać o ogród jesienią?
Coraz mniej promieni słonecznych, krótsze dni, chłodne wieczory i poranki, to cechy charakterystyczne dla zbliżającej się zimy. W tym okresie na próbę przetrwania zostaje wystawiony nasz ogród i rosnące w nim rośliny. Jeśli dbaliśmy o niego wiosną oraz latem, nie zapomnijmy wykonać kilku czynności także przed zimą. Pozwoli to uchronić nasz zieleniak przed przymrozkami czy patogenami, tak by mógł cieszyć nasze oko w kolejnym roku. Poniżej znajdziecie kilka porad na ten temat.